Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Sylvie Guillem -Akrham Khan – Tokyo Ballet Theatre συναντώνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

H Sylvie Guillem και ο Akrahm Khan θα κάνουν λαμπερά τα φετινά Χριστούγεννα
Μια από τις πιο σημαντικές μπαλαρίνες της εποχής μας, ένας από τους πιο ευρηματικούς και πολυτάλαντους χορογράφους και χορευτές και ένας από τους πιο αρμονικούς χορευτικούς θιάσους της υφηλίου, συναντώνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Sylvie Guillem -Akrham Khan – Tokyo Ballet Theatre

Από τις πιο σημαντικές μπαλαρίνες όλων των εποχών, η Sylvie Guillem έχει στιγματίσει ανεξίτηλα με τον προσωπικό της κινησιολογικό κώδικα, τόσο το κλασικό μπαλέτο, όσο και το σύγχρονο χορό.

Με μέσον τις διάσημες, αναμφισβήτητες και πρωτόγνωρες δεξιότητές της, προσέδωσε άλλες διαστάσεις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου ενώ παράλληλα έχει δομήσει νέα στάνταρ στην ιστορία του μοντέρνου χορού. Αυτή ακριβώς η επιτυχέστατη μίξη των δύο τόσο διαφορετικών «καλλιτεχνικών γλωσσών», αυτό το πάντρεμα στοιχείων του σύγχρονου χορού με τις τεχνικές του κλασικού μπαλέτου, είναι η «Χριστουγεννιάτικη Πρόταση» της.

Είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να κλείσει η πολιτιστική χρονιά του 2013. Οι παραστάσεις των Sylvie Guillem, Akrham Khan και Tokyo Theatre Ballet θα είναι το λαμπρότερο γιορταστικό γκαλά χορού που οργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα. Τέσσερα αριστουργηματικά έργα σε τρεις παραστάσεις που θ’ αφήσουν εποχή.

Από 19 έως και 23 Δεκεμβρίου η Guillem μαζί με τον Akram Khan θα χορέψουν για επτά παραστάσεις, με ζωντανή ορχήστρα, μια εξαιρετικά περίτεχνη χορογραφία, μια πολυβραβευμένη παράσταση μοντέρνου χορού, με τίτλο Sacred Monsters. Οι δύο σούπερ σταρ εξερευνούν τη δυναμική και τη γλώσσα δύο κλασικών ειδών, του μπαλέτου και του kathak, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, την παιδεία τους, ακόμη και παιδικές αναμνήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή επιθυμία τους για πειραματισμό, διεύρυνση της γνώσης και απόκτηση προσωπικής φωνής και έκφρασης.

Η μείξη αυτών των δύο διαφορετικών καλλιτεχνικών λημμάτων, προκαλώντας διθυραμβικές κριτικές και την λατρεία του κοινού, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις, δημιουργώντας νέα πρότυπα και ανοίγοντας νέους δρόμους, από τους δύο αυτούς, μεγάλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες.

Από την άλλη τα περίφημα Μπαλέτα του Τόκυο στο κλασικό «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» poy δημιουργήθηκε το 1963 από τον σπουδαίο χορογράφο Sir Frederick Ashton ειδικά για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν. Το μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και από άλλες προσαρμογές της ίδιας ιστορίας, όπως η περίφημη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα».
Δεδομένου ότι το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος χορογραφήθηκε ειδικά για τον Νουρέγιεφ και την Φοντέιν, ήταν δύσκολο για κάποιον να φανταστεί άλλους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καταστεί για πολλά χρόνια, ένα σχεδόν «απαγορευμένο έργο». Μετά το θάνατο των δύο σπουδαίων χορευτών, αυτό το ταμπού έμελε να σπάσει από μια εξίσου σπουδαία χορεύτρια, την επίσης σούπερ σταρ Συλβί Γκιλιέμ, που το ερμηνεύει εκπληκτικά, με παρτενέρ της την πρώτη φορά τον Nicolas de Riche και αργότερα τον πρώτο χορευτή της Σκάλας του Μιλάνου, (Etoile) Μάσιμο Μούρου με τον οποίο έρχεται και στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό, χαρακτηρίστηκε απ’ το παγκόσμιο κοινό και την διεθνή κριτική, ως ένα «περίεργο αλλά πανέμορφο παιχνίδι της μοίρας, ως μια «πνευματική κληρονομιά μεταξύ χορευτικών θεοτήτων» αφού η Συλβί στο ξεκίνημά της υπήρξε προστατευόμενη του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος σημάδεψε την καριέρα της ως δάσκαλος και μέντοράς της.
http://www.protothema.gr/culture/article/332625/missing-friendly-url/

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Μετά τις παραστάσεις του «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» παρουσιάζεται το «Etudes» από το Tokyo Ballet.


Τα «Μπαλέτα του Τόκυο» θα δώσουν επίσης μόνα τους μια σειρά απογευματινών παραστάσεων με ειδικές τιμές για τα παιδιά, με το έργο «Η Ωραία Κοιμωμένη». Βασισμένο στο ευρέως γνωστό παραμύθι του Perrault, το μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», δημιουργήθηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού χορού, ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά κυρίως ως η πιο επιτυχημένη δημιουργία που συνέθεσε ποτέ ο Tchaikovsky.

Είναι μοναδικό για την μεγάλη γκάμα μουσικής και τον μεγάλο αριθμό των χαρακτήρων, καθώς και τα πλούσια σκηνικά, τα κοστούμια και τη φαντασμαγορική χορογραφία. Η παραμυθένια πλοκή του έργου ενσωματώνει μια συγκινητική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και κινδύνους που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη μεγάλη δύναμη της αγάπης.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

SACRED MONSTERS
(Sylvie Guillem – Akram Khan - A.K. Company – Ζωντανή Ορχήστρα)
7 Παραστάσεις: 19 – 23 Δεκεμβρίου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΝΔΟΣ
(Sylvie Gullem – Massimo Murru-Oliver Chanut-Tokyo Ballet)
6 Παραστάσεις: 25 – 30 Δεκεμβρίου

ETUDES
(Tokyo Ballet)
6 Παραστάσεις σε συνδυασμό με το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» 25 – 30 Δεκεμβρίου

H ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ
(Tokyo Ballet)
6 απογευματινές παραστάσεις για παιδιά, 25-30 Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου