Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

3o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ



3° Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.



http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1188
Μία μοναδική εμπειρία μουσικής συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, στο πλαίσιο των δημιουργικών συνεργασιών καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και σημαντικών τζαζιστών από το εξωτερικό. Και το 3o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιμένει στην εξωστρέφεια.

Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής, αφενός για την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του στην ηλεκτρική κιθάρα και αφετέρου για το μουσικό πλούτο και την ευρηματικότητα των συνθέσεών του. Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Μπαρμπέρη, με πολλά στοιχεία από την τζαζ, τη φανκ, τη ροκ, την ινδική, τη βαλκανική και την ελληνική μουσική παράδοση. Η πλούσια δισκογραφία του, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τον έχει αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων στην ανάμειξη Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου.

Ο Τουρκο-σουηδός σαξοφωνίστας, παραγωγός και συνθέτης Ιλάν Ερσαχίν έχει στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς συνεργασίες και πρότζεκτ σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, ίδρυσε το κλαμπ NuBlu στη θρυλική συνοικία East Village, το οποίο σύντομα έγινε σημείο αναφοράς καθώς από τη σκηνή του παρέλασαν διάσημοι μουσικοί, από τον Herbie Hancock μέχρι τον David Byrne, κι από τον Sun Ra μέχρι τον Tom Waits. Οι τζαζ κριτικοί μιλούν πλέον για τον «ήχο NuBlu» που είναι άκρως συνυφασμένος με το πολυπολιτισμικό στυλ του Ερσαχίν. Το τελευταίο του άλμπουμ, Istanbul Sessions, με τον Erik Truffaz, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
Τάκης Μπαρμπέρης: κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης: πλήκτρα
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος: τύμπανα
Ilhan Ersahin: σαξόφωνο

3° Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας

Διαβάστε περισσότερα: 

•    Ο Τάκης Μπαρμπέρης υπήρξε μέλος του ιστορικού τζαζ σούπερ-γκρουπ Iskra στη δεκαετία του ’80, μέλη του οποίου υπήρξαν επίσης ο σαξοφωνίστας David Lynch, ο μπασίστας Γιώργος Φακανάς, ο πιανίστας Τάκης Φαραζής και ο ντράμερ Νίκος Τουλιάτος.

•    Ανοιχτός σε πολυστυλιστικές συνεργασίες, ο Μπαρμπέρης έχει συμπράξει ζωντανά, μεταξύ άλλων, και με τον κλαρινετίστα Πετρολούκα Χαλκιά, στο Παράφωνο το 1996, μια σύμπραξη που έμελλε να κυκλοφορήσει και σε cd αρκετά χρόνια αργότερα (In Parallel).

•    Ο Ιλάν Ερσαχίν γεννήθηκε στη Σουηδία το 1965 και μεγάλωσε στην Τουρκία. Αν και ζει στη Νέα Υόρκη πλέον, ταξιδεύει συχνά στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετακαλεί και Αμερικανούς τζαζίστες στο πλαίσιο φεστιβάλ.

•    Ο Ερσαχίν σχημάτισε το 1997 στη Νέα Υόρκη τους Wax Poetic, μια trip-hop μπάντα, στην οποία έκανε τα πρώτα της βήματα η Norah Jones, προτού γνωρίσει τη μεγάλη σόλο επιτυχία. Από τις τάξεις του γκρουπ πέρασαν επίσης η N’Dea Davenport και ο Saul Williams. Η φωνή της Jones ακούγεται σε δύο κομμάτια του cd των Wax Poetic, NuBlu Sessions (2003).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου